blog #3
Een correcte prijs hanteren is cruciaal!
Zowel een te lage prijs als een te hoge prijs zijn niet optimaal voor jouw verkoop.
a) Een te lage prijs
Het gevolg is dat je in de eerste 48 uur veel bezoekaanvragen krijgt.
Mensen zien een echte opportuniteit in jouw woning! Kandidaat-kopers zullen de dag zelf nog jouw vraagprijs willen betalen, want het is volgens hen een buitenkans.
Het nadeel is dat je in de praktijk onder de marktwaarde verkocht hebt. Er zijn eigenaars die op deze wijze bedragen laten liggen van € 15.000 tot
zelfs € 90.000... Tenzij je de centen snel en dringend nodig hebt, wil je dergelijk verlies voorkomen, niet?
b) Een te hoge prijs
Als makelaar horen we vaak: “We gaan eerst aan deze prijs proberen te verkopen, nadien kunnen we nog altijd dalen”. Graag wijzen we jullie op de gevolgen van dit denkpatroon.
Onderzoek (1) wijst uit dat ‘te duur geprijsde’ woningen veel langer te koop staan. We kunnen dit met onze ervaring alleen maar bevestigen. Eigenaars vertellen ons dat ze weinig tot geen reacties krijgen. Als er al bezoeken zijn, is het meestal tijdverspilling de bezoekers zijn ontgoocheld, vinden de prijs te hoog en brengen geen bod uit.
Stel dat er toch iemand zijn ‘stoute schoenen’ aantrekt en een bod uitbrengt, dan kan dit zwaar onder de prijs zijn en voelt dit bij jou aan als een blamage, een soort respectloosheid.
Ook lopen jouw marketingkosten hoog op. Reclame kost veel geld! Hoe langer je de woning te koop plaatst hoe meer geld je er aan dient te spenderen. Verkopers gaan na enige tijd - vaak tegen beter weten in - nog extra publicitaire inspanningen leveren om alsnog te kunnen verkopen aan hun prijs.
Als extra marketing geen soelaas brengt, kan de eigenaar niet anders dan zijn prijs te laten dalen.
In tussentijd hebben kandidaat-kopers die wel interesse hadden, maar aan een correcte prijs, een ander huis gevonden. Je verliest potentiële
kopers door jouw onrealistische prijs.
En wat denken mensen over een prijsdaling...
Kandidaat-kopers die wel nog interesse tonen, speculeren vaak op het feit dat er nog een prijsdaling zal aankomen of dat er zwaar onderhandeld kan worden. Je geeft het signaal dat je eerdere prijs onrealistisch was en nu wel wilt verkopen. In plaats dat de koper vragende partij is, is de verkoper dit nu. Dit is een minder interessante
onderhandelingspositie voor de verkoper.
De kans is groot dat je nog eens onder de nieuwe vraagprijs zal verkopen.
Om dit te voorkomen voeren we bij Fasade een grondige richtprijsanalyse uit, gekoppeld aan een bijbehorende verkoopstrategie.
Fasade-super-tip:
Doe beroep op een professional die samen met jou een correcte prijs zal bepalen voor jouw woning in de gegeven marktsituatie en volgens de troeven van jouw huis/appartement.
Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.