0479 19 35 82 - jens@fasade.be

blog #

EPC en renovatieplicht voor kopers

Renovatieverplichting voor kopers

De Vlaamse regering heeft in het in haar beleid voor het nieuw klimaatplan van Glasgow nieuwe renovatie verplichtingen opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030. De renovatieverplichting zullen ze aftoetsen aan de hand van het EPC bij de aankoop van een woning.

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met label E of slechter (lees hoger) zal verplicht zijn te renoveren tot minstens label D, oftewel 400 kWh/m²jaar of lager. De termijn waarbinnen dit dient te gebeuren ligt nog niet vast, maar volgens de visienota zou een koper binnen de 5 jaar na de notariële overdracht tot label D dienen te renoveren.

renovatieplicht voor residentieel vastgoed


Naleving en controle

De koper heeft vijf jaar de tijd om het vereist energieniveau te halen. Als daarvoor werken nodig zijn, moeten die tegen dan afgerond zijn. De periode van 5 jaar start op de datum van de authentieke akte.

De koper is verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken waaruit blijkt dat het vooropgestelde energielabel is behaald. Deze verplichting laat toe om de renovatieplicht te controleren.

Sanctie

Wanneer na 5 jaar geen nieuw EPC is opgemaakt waaruit blijkt dat de woning aan de minimale energieprestatie-eis beantwoordt, zal het VEKA een administratieve geldboete (kunnen) opleggen van 500 euro tot en met 200.000 euro.

Het VEKA legt ook een nieuwe termijn vast waarbinnen de verplichting alsnog moet worden nageleefd. Bij gebreke daaraan wordt opnieuw een geldboete opgelegd, alsook wederom een nieuwe termijn. En zo tot wanneer de woning voldoet.

Uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen voorzien. Zo is men vrijgesteld in geval van sloop binnen vijf jaar na de authentieke aankoopakte. Daarbij worden geen specifieke normen opgelegd in geval van heropbouw: logisch aangezien dergelijke heropbouw altijd onderworpen is aan EPB en er van daaruit nog strengere normen gelden.

De tweede vrijstelling is van toepassing op onroerend erfgoed. Concreet: als het residentieel gebouw een beschermd monument is, deel uitmaakt van een beschermd cultuurhistorisch landschap, stads- of dorpsgezicht of voorkomt op de inventaris van bouwkundig erfgoed.

Energielening+ en het renteloos renovatiekrediet

Vanaf 1 januari 2023 wil de overheid de energielening+ en het renteloos renovatiekrediet uitbreiden en versterken zodat onzuinige woningen die tot label D worden gerenoveerd hiervoor eveneens in aanmerking komen. Vanaf label C zou men gedurende 10 jaar een negatieve rente aanbieden bij het renovatiekrediet of de energielening+.

Onbewoonbaarverklaring

Vanaf 2025 wordt voor appartementen en woningen in gesloten bebouwing een EPC-labelnorm (label E) beoogd. Beschikken ze over een label F, dan komen ze in aanmerking om ongeschikt verklaard te worden. Open en halfopen woningen zouden minimaal label F moeten behalen.

In de toekomst nieuwe energiebronnen bij nieuwbouw en grondige renovatie

Voor nieuwbouw wil men vanaf 1 januari 2023 de installatie van een hybride warmtepomp, een combinatie van gasketel en warmtepomp, verplichten. Voor stedenbouwkundige vergunningen vanaf 1 januari 2026 zal tevens zowel bij residentiële als niet-residentiële nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn. Voor de exacte uitwerking wachten we nog op het uitvoeringsbesluit. Zodra meer nieuws hierover, geven we jullie een update!

Premies

Wil je renoveren of bouwen en nagaan of de overheid tussenkomt met en enige premie of subsidie? Surf dan naar www.premiezoeker.be.


bron: CIB.be en BIV.be


Wat is een EPC?

lees meer...


EPC label premie

lees meer...


Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Laat ons rond de tafel zitten!

Of wens je een gratis verkoopanalyse?






Jens Verriest

zaakvoerder

Nieuwendorpe 33
9910 Knesselare
Privacy policy - Cookie policy - Algemene voorwaarden

© 2025 - Fasade - Website en branding door Pencill